Ground Floor Rear Extension


Project Overview

Open up the rear of the property to flow into the existing house, creating a style and feel of a seem less floating structure. Our brief was to create an area at the rear of the house that opened up to the garden. Giving the client a social area ideal for children and perfect for socialising. In addition to this we added a new WC and created a utility room in the basement. Creating more living space upstairs and tidying away those workhorse washing appliances.

Project Plan

Firstly we drew up a story board for the family. Enabling them to feel part of the work and follow the progression of the work through all the stages. Our first job was to create temporary living accommodation within the site for the family, this was to be a project with maximum impact, minimum disruption.

Then we started by removing the existing kitchen and ground floor bathroom.

The implementation of the ground work was no small task, including ground support to hold our solid steel cage. The secret to how we achieved the effect of a seem less flow.Created a brick and block walls with timber roof. But no standard roof, it was designed to be a feature and include affect lighting. Installed plumbing, electrics and floor structure, with underfloor heating. We designed this sympathetically to blend in with the existing property style. A vital aspect when trying to seem less blend the old with the new.

Created, line and fit out area as basement / utility area.

Install new WC

Prepare area for clients chosen Kitchen design company. We work very closely with our project partners to ensure a smooth working arrangement. This project is a great example of this, as we were able to add some great little finishing touches. Take a look at the feature back-lite LED lighting in the kitchen images.

Finally the fitting of the doors and outside stone patio. In this section we like to provide you with the key things that pleased either us or the client.

The steelwork we designed and build for this project was our heaviest to date.

Working with the client – We were very lucky on this project, we had a client that worked from home. This enabled us to ensure a great flow of communications, ensuring we exceeded client expectations. This included the request and subsequently difficult task with the extractor hood. An industrial appliance melding into a sleek modern finish.

Back-light feature shelving – This fantastic feature all came about through our close working with the kitchen designers and the client.

Seem less Raised Patio – The images I hope will show this better then we can describe.

Adaptable to Change – Thinking on your feet is a must when keeping plans on schedule and costs down. A point of note with this project, was our ability to work with other designers and fitters. From factory manufacture, right through to installation and of course, adjustments to the plan.

It was that close working arrangement and willingness to be very involved that enabled adjustments to key stages and the innovative ideas we finally incorporated.